Dimitrie Cantemir

Istoria Romaniei

     

„Omul doreşte să ştie tot ce se poate şti; deci să cercetăm, să căutăm, să aflăm, să ştim."

                                            

Respect frumusețea unui întreg ce cuprinde ramuri din toate domeniile. Ador oamenii culți, care ies în evidență datorită multitudinii de cunoștințe pe care o posedă. Acest articol este dedicat lui Dimitrie Cantemir, care, deși a trecut în neființă acum trei sute de ani, reușește în continuare să impresioneze oamenii cu iubirea sa față de necunoscut. Cred cu tărie că genul acesta de postări ar trebui îndrăgite și împărtășite cu ceilalți, deoarece societatea noastră este într-o continuă schimbare și, din păcate, oamenii se îndepărtează din ce în ce mai mult de personalitățile ce au lăsat lumii un trecut al cărui valoare este nemărginită.

Dimitrie Cantemir s-a născut în a doua jumătate a sec. XVII, în localitatea Silişteni din comuna Fălciu, astăzi fiind o comună din Vaslui, ce-i poartă cu mândrie numele. Lucrul care m-a impresionat cel mai mult la acest om este că, deși a trăit în urmă cu trei secole, acesta era scriitor, geograf, lingvist, istoric, enciclopedist, politician și muzicolog. Specializările sale se întindeau pe mai multe arii, întrecând majoritatea oamenilor contemporani. Persoanele de pe acest glob, la momentul actual, în ciuda faptului că au acces la informație (Slavă internetului!) și educație, din păcate, nu vor ajunge niciodată la nivelul său. Nu pentru că ar fi ceva imposibil, ci pentru că își otrăvesc mintea cu informații inutile, care, în cele din urmă, duc la atrofierea creierului.

A locuit șaptesprezece ani în Constantinopol, unde a putut învăța cât mai multe. La fel ca și ceilalți filozofi din acea vreme, a îmbrățișat fără teamă mișcarea Iluminismului. Epoca Rațiunii, dintre toate cele ce au apus, este favorita mea, datorită libertății pe care a conferit-o oamenilor odată cu Revoluția Franceză. Această epocă prețioasă a stârnit multe întrebări cu privire la sine, suflet și om, iar Dimitrie Cantemir reușește să-și pună amprenta divină peste una dintre lucrările sale, intitulată „Divanul sau Gâlceava înţeleptului cu lumea sau Giudeţul sufletului cu trupul". Lucrarea aceasta are o importanță aparte, dat fiind că este prima lucrare filozofică românească!

Mă întristează foarte mult că noi, ca popor, uităm să-l cinstim pe Dimitrie Cantemir. În școli, ni se predau lecții despre marii "clasici" ai literaturii române, însă despre autorul primei lucrări filozofice românești, nu se menționează nimic. Iar dacă se menționează, totul este în treacăt, cadrele didactice neacordându-i importanța cuvenită. Puțini sunt cei care au naționalitate română și apreciază filozofia așa cum se cuvine...

Acest geniu ar trebui învățat și apreciat în școli, datorită lui cunoaștem astăzi istoria tuturor românilor. Prin lucrarea sa, „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor", lasă în urmă un important document istoric, care ne oferă astăzi ocazia să fim mai aproape de originaritatea noastră și să ne înțelegem mai bine strămoșii și nația. El a scris și istoria turcilor, dar spre deosebire de noi, Turcia îl cinstește și îi recunoaște meritele. Fiind muzicolog, a scris cartea „Katab-i-musiki" în limba turcă, intrând în istorie ca fondator al muzicii laice.

Pe lângă toate domeniile în care a activat, Dimitrie Cantemir nu se oprește din a ne surprinde cu inteligența sa. Era printre puținii oameni care, la vremea aceea, știau să vorbească mai multe limbi. Acesta și-a înzestrat capacitatea de comunicare învățând limba greacă, polonă, arabă, turcă, persoană, slavonă, chiar și latină! Unele dintre lucrările sale fiind scrise exclusiv în latină.

Avem atâtea motive pentru care să ne mândrim cu numele său, dar nu o facem. A făcut atâtea lucruri semnificative pentru noi, iar răsplata noastră nu este nicăieri. Este, pur și simplu, de admirat faptul că a fost primul român ales membru al Academiei din Berlin. Toate cunoștințele lui, toate realizările lui, sunt, fără dar și poate, cele mai importante din istoria română. Însă, noi suntem mult prea orbiți de indiferență pentru a vedea asta și pentru a ne conecta sufletele cu un trecut important fără de care noi nu am fi unde suntem acum, ca țară și societate! Chiar dacă Comunismul și îndoctrinarea sa a avut ca rezultat îmbogățirea resurselor țării, a cauzat răni adânci în societate, pierderea sinelui și a propriei gândiri, transformând oamenii în simpli roboți. După aproximativ două secole, ajunseserăm mai înapoiați decât eram pe vremea lui Dimitrie Cantemir. Acest om a înțeles și a promovat valorile esențiale umane, a înțeles sufletul și adevărata lui profunzime.

Acest articol a fost scris în memoria lui Dimitrie Cantemir, un suflet important pentru România!


• Muzică otomană, Dimitrie Cantemir:

https://www.youtube.com/watch?v=7AWOb97hCaw

• Sursa documentării mele pentru acest articol:

http://www.istoria.md/articol/52/Dimitrie_Cantemir,_domn_al_Moldovei


P.S. 

Lăsați un comentariu și spuneți-mi ce v-a plăcut, sau daţi un share pe reţelele de socializare pe care le folosiţi, arătând aprecierea pe care o aveți față de munca mea și împărțind, astfel, conținut de calitate cu cei dragi. SHARING IS CARING! 💝

Hashtag #anamariatoma #damariart #cultura #dimitrie #cantemir #dimitriecantemir #istorie #filosofie #filozofie #ganduri #romania #turcia #rusia #arta #literatura #astrologie #stiinteexacte #muzica #geografie #romana #latina #astronomie Keywords: damariArt Ana Maria Toma cultura dimitrie cantemir istorie filosofie filozofie ganduri romania turcia rusia arta literatura astrologie stiinte exacte muzica geografie romana latina astronomie

1 Comentarii

Mai nouă Mai veche